TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Chiptuning w 1,9 TDI 115KM

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: 11 Kwietnia, 2006, 13:37:36 »
Witam wszystkich. Mam pytanko o możliwość chiptuningu silnika AJM w Passacie (TDI 115KM, 285Nm). W postach, które przejrzałem na forum nie znalazłem żadnych przeciwskazań, natomiast znajomy zajmujący się tuningiem powiedział mi, że nie poleca podrasowywać tego silnika, gdyż podobno istnieje duże ryzyko zatarcia. Czy ktoś coś o tym słyszał? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline promax

• 555
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia, 2006, 22:12:16 »
No to powinienem zatrzeć już drugi motorek
Mam AJM-a (drugiego) po chipie -139 KM i 365 niutków i co tu kryć -jestem zadowolony
Mocy mogłoby być więcej ale to wiąze sie ze spalaniem (dynamiczniejsza jazda itd) więc zrezygnowałem z około 5 KM na rzecz spokojniejszego przebiegu krzywej momentu
Silniki 115 może nie są tak super podatne jak 130-stki ale też dają rade a dynamiką z nadwyżką przewyższają 110-tki
Duży Niuton być na dole,a to zaje frajda
Choć przez chwile bądz patriotą MediaMarkt zostaw idiotom!

Re: Chiptuning w 1,9 TDI 115KM
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia, 2006, 23:41:41 »
Cytat: "einstein"
natomiast znajomy zajmujący się tuningiem powiedział mi, że nie poleca podrasowywać tego silnika, gdyż podobno istnieje duże ryzyko zatarcia.

Masa ludzi ma czipowane TDi nawet przy przebiegach rzędu 300 000 km i jakos nie slyszalem aby komuś sie silnik zatarł :wink:  TDI mają spore rezerwy mocy i te 20% możesz bez żadnych obaw osiągnąć. Z tym że musi być dobrze zrobiony soft, aby moment max był powyżej 2000 rpm i wzrastać musi stopniowo i łagodnie. No i kilka naczelnych zasad z PRZYKAZAŃ DIESLOWCA i nie ma sie czego bać!  :wink:

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 12:02:18 »
Dzięki, troszkę mnie pocieszyliście. Mam jeszcze dwa pytanka: jak sprawa wygląda ze sprzęgłem? Czy znacząco szybciej się zużywa? Czy w okolicach Warszawy jest jakiś przyzwoity i niedrogi tuner, którego możecie polecić? Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 15:37:10 »
Pojęcia Tuner i niedrogi wzajemnie się wykluczają...... przyzwoity to już zalezy kogo wybierzesz ale tanio nie będzie na pewno no chyba że te 1k 1,5k to dla ciebie drobne.... Najtaniej jest gośc z Łodzi Uysy robia za 800 zł program często pisze w necie pod tym nickiem więc na różnych forach go złapiesz jest też na allegro, ja polecam tych droższych Aligator super gość,  Kompoty super podejście do klienta, Masters warszawa i diagtronik janki

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 16:02:36 »
Dla mnie niedrogi to wcale nie znaczy kilkaset złotych - bo na taki tuning pewnie bym się nie zdecydował. Chodziło mi raczej o usługę profesjonalną - łącznie ze sprawdzeniem na hamowni i.t.p. - za w miarę uczciwe pieniądze i pewność że silnikowi nic nie grozi (oprócz lekkiego wysilenia). Podejrzewam że ocena stanu silnika przed zabiegiem też nie jest bez znaczenia (a której rzetelnie nie otrzymasz w przypadkowym warsztacie). Dzięki za odpowiedź.

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 20:35:29 »
straszna moda na czip tuning!!! jak jezdzisz autem??? masz gaz w podłodze cały czas??? jesli nie to po co ci czip????nie uwazacie ze to troszke na wyrost te rasowanie bez potrzeby!!! jezeli czujesz ze masz za słabe auto bo ma cały czas podłoge i jest słabo to wtedy to robie a jesli jest inaczej to po co???wydymałem juz 2 kolesi zczipowanymi autami moim seryjnym i mina im zrzedła i twierdzili ze kłamie i nie mam serii a ja sadze ze nie znaja mozliwosci swoich aut a zakładaja czipsy)))))odpowiedz sobie na to pytanko chyba ze to snobizm wtedy to co innego kazdy cos lubi pokzac innym

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 22:11:37 »
Dondiego o czym Ty mówisz? Nieważne jak mocne masz auto to za jakiś czas chciałoby sie cos wiecej...ja rok temu przesiadłem sie z 1.1 50 KM stary trup na Ibize 1.9 TDi 110 KM i dla mnie to była rakieta. Teraz mocy mi brakuje...bede latem czipował...poza tym soft wcale nie osłabia zbytnio innych podzespołów jak sprzęgło itp...tutaj wiele zalezy od umiejętności prowadzącego (i oczywiście jakości softu). A po co mieć 110 KM jak można mieć 140? Oczywiście że codziennie i cały czas sie nie jeździ z butem w podłodze bo nawet mimo chęci nie ma takich warunków. Ale jakże przyjemne jest wyprzedzanie na trasie mocnym autem (bezpieczenstwo) i killowanie byznesmenuf w drogich furach :P

A co do Twojego wydymania...jak ktoś ma czipowany 1.4 TDI 75 KM to seria 1.9 TDI 130 KM tez go wydyma (seria dyma czipowane auto :P wniosek: czip to g@#$o :D). Napisz coś wiecej o tych samochodach bo Twoja paplanina nic nie wnosi. Kolega chce czipowac, chce mocniejsze auto i nie pyta o sens takiego zabiegu tylko o ewentulane zagrożenia..a jeśli soft jest robiony przez ludzi sie na tym znających i kierowca potrafi obchodzić sie z samochodem jak należy napewno nic sie nie stanie

pozdro

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia, 2006, 22:37:37 »
w przypadku tdi to żal nie chipowac go a 90 czy 110 czy 115 to wcale nie tak duzo a autko po chipie jeździ po prostu lepiej a wiadomo że seryjna mocna bryka wydyma każdego chipowanego tdi byle miała odpowiednią ilość koni, po drugia mnie czesto odjeżdżają corsy 1,2 bo po prostu albo mam zimny motor albo sucho w zbiorniku albo zlewam sprawę więc czym się cieszyć przecież nie bedę deptał spod świateł z każdym głupim 1,6 benzyniakiem który się napatoczy.

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 00:12:23 »
moze macie racje faktycznie. nie zawsze jest na 100% ale lepiej miec czym pogonic niz nie miec.ja 130 passatem zrobiłem  110czip octavie i ibize które miały miec wiecej koni nic 130 wiec troche tego nie rozumiem zwłaszcza ze jak sie nimi przejechałem sam to wydawały mi sie naprawde rakieta wiec to chyba wina kierowcy dlatego mam troche takie zdanie. sam nie miałem auta na czipie nigdy jeszcze.

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 11:02:07 »
No ja mam Ibize serie 110 i zrobiłem Focusa 2 TDCI 136 KM, C-klase 2.2 CDI więc taki wielki i cięzki Passek 130 nie ma z moją Ibi żadnych szans napewno.  Albo tamta Ibi była zajechana, albo kierownik dupa :P

pozdro

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 12:47:37 »
albo jest jeszcze jedna rzecz o której nie pomyslałem wczesniej pasek 6 biegów a ibiza 5 moze byc to co nie???

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 12:48:43 »
albo jest jeszcze jedna rzecz o której nie pomyslałem wczesniej pasek 6 biegów a ibiza 5 moze byc to co nie???

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 14:08:44 »
No napewno ma to znaczenie. Skrzynia 6-ka ma inne przełożenia...

Offline Spons

• **
  • 117
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia, 2006, 23:19:42 »
Szwagier ma paska kombi 130pd, ja ibiz 110 -> 140, paskek nigdy nie zrobil mojej ibi na serii, po programie juz nie wspomne ;) Ale nie powiem autko zapina bardzo przyjemnie, myslalem ze bedzie o wiele gorzej.