TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

2.0 tdi Octavia II, ubytki płynu

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: 11 Października, 2006, 20:24:43 »
Po 60 000 km w Octavii 2.0 tdi pojawiły sie regularne ubytki płynu chłodzącego (ok. 0,5l/1000km) bez wycieków. ASO sprawdziło układ ciśnieniowo dwukrotnie, stwierdzono brak spadków ciśnienia. Podejrzenie padło na uszczelkę pod głowicą. Obecnie Octavia przebywa w ASO, stwierdzono podobno uszkodzenie uszczelki przy braku uszkodzeń głowicy. Na moje pytanie o planowanie głowicy usłyszałem, że Skoda nie dopuszcza planowania w tych silnikach, natomiast sprawdzono powierzchnię głowicy "przyrządem" ?????????? Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Czy istnieje niejaki "przyrząd"? Auto jest na gwarancji do I 2007 i zastanawiam sie czy nie powinienem zarządać wymiany głowicy jeśli nie można jej szlifować.

« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października, 2006, 20:53:59 »
uszkodzenia uszczelek pod glowicom w silnikach to nic nowego. Nie oznacza to odrazu ze glowica jest do wymiany,czy szlifowania.Skoro skoda nie dopuszcza szlifowania glowicy to pewnie tak musi byc,pewnie zawory przy maks. otwarciu sa juz wystarczajaco blisko tloka. A zeby glowice "odksztalcic" to trzeba by porzadnie silnik przegrzac albo nie rownomiernie dokrecic sruby mocujace glowice do silnika,ale pewnie tam nie grzebales?
a przyrzad do sprawdzania powierzchni glowicy istnieje :)
jestem pewien ze po wymianie uszczelki i prawidlowym dokreceniu srub wszystko bedzie ok
Polo TDi ASV 110 hp 2000r.

Offline KDX

• 351
  • było: TOLEDO AFN, PASSAT AFN, jest: SUPERB AWX
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października, 2006, 22:38:09 »
powiem Ci z nie-technicznego punktu widzenia, że najlepiej dla Ciebie będzie jeżeli na piśmie przedłożą Ci opinię techniczną dotyczącą braku konieczności planowania głowicy - im więcej pieczątek tym lepiej - byle podpisali to ludzie, którzy są uprawnieni do reprezentowania dealera/serwisu. W razie ewentualnej draki - jeżeli byłoby coś nie tak z samochodem później masz już na wstępie dowód zasadności ewentualnych roszczeń.

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października, 2006, 08:42:56 »
Dzięki, trochę mnie uspokoiliście. Dzisiaj wózek ma być gotowy i już wcześniej myślałem o zarządaniu protokołu z naprawy z opisem uszkodzeń i działań serwisu.

Offline dssn

• 559
    • http://www.terpior.prv.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października, 2006, 12:52:45 »
KDX ma racje, zadaj wszystkiego na pismie bo zostaniesz z reka w nocniku, nie ma co sie pier#!@ :) ciao
O