TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

chlapanie olejem

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hudy8

chlapanie olejem
« dnia: 12 Lutego, 2007, 16:23:44 »
panowie mam pytanie.czy po odkręceniu korka na pracującym silniku powinno chlapać olejem z wlewu??u mnie coś takiego się dzieje i nie wiem czy to normalne czy nie?chodzi mi o audi b4 1.9tdi.jeśli nie powinno być takiego objawu to czym on może być spowodowany?

Offline KDX

• 351
  • było: TOLEDO AFN, PASSAT AFN, jest: SUPERB AWX
Odp: chlapanie olejem
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego, 2007, 16:33:24 »
Jest niedobrze, tak nie powinno się dziać. Odkręcenie korka to jedna z pierwszych czynności jaką robią handlarze.
K.

Marco

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego, 2007, 17:04:53 »
Podobno panuje taka opinia ze zuzyty silnik zgasnie jezeli na pracujacym motorku odkreci sie korek od wlewu oleju. ??? Ale to mylne spostrzezenie poniewaz w nowych jednostkach odpowiedni czujnik wykryje otwarcie korka i sam wylaczy silnik.  :)

Offline And280

• 360
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego, 2007, 17:53:11 »
a co moze byc w tym niedobrego ze walek rozrzadu i zaworki smarowane sa olejem to w koncu walek sie obraca i rozrzuca olej. po odkreceniu korka nie powinien wyleciec dym spod pokrywy poniewaz oznaczaloby to ze spaliny dostaja sie poprzez uszczelniacze lub spala sie olej, niektora samochody maja pokrywki takie plastikowe aby olej mozna bylo wlac i zeby nie byl on rozchlapywany po otwarciu korka, a zaden handlarz nie patrzy czy olej chlapie tylko wlasnie czy nie wydostaja sie spaliny. pozdrawiam a silnik mozna zgasnac poniewaz kompresja spada znaczaco ale to juz chyba na bardzo zuzytych silnikach
Nastepny tolek teraz 1M ASV

Offline hct

• *
  • 39
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego, 2007, 20:20:50 »
witam tez mam b4 1.9 tdi z 95 roku najechane ma 260 tys km i tez jak odkrece korek i przyloze tam reke to zostaja na rence malutkie kropelki oleju moze tak juz jest w tych autach mnie sie nic nie dzieje z silnikiem auto smiga i nie bierze oleju
pozdrawiam
Audi B4 1.9 TDI Avant

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego, 2007, 13:01:30 »
chlapanie w przyzwoitym wymiarze to norma, a niektóre silniki ( np mój, tylko że to TD ) mają odme pod pokrywe zaworów podpiętą, i wtedy lekki dymek też jest normą :)
czasy sprawdzania korkiem powoli mijają

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca, 2007, 20:31:11 »
Podobno panuje taka opinia ze zuzyty silnik zgasnie jezeli na pracujacym motorku odkreci sie korek od wlewu oleju. ??? Ale to mylne spostrzezenie poniewaz w nowych jednostkach odpowiedni czujnik wykryje otwarcie korka i sam wylaczy silnik.  :)
To żart?

U mnie chlapie tymi kropelkami tak samo, ba nawet widać trochę dymku wydmuchiwanego. Nie ma w tym nic dziwnego, ani nieprawidłowego. Widziałem Forda Mondeo 2.0 TDCi z przebiegiem 20tys., ba nawet nowiutkie Berlingo 2.0 HDi i z każdego po otwarciu wlewu oleju jak się rękę podstawiło to zostawały kropelki oleju i leciał widoczny dymek. Moim zdaniem nie świadczy to o zużyciu silnika. Podobno jest to związane z dużą kompresją silników diesel'a i niemożliwościa utrzymania w nich idealnej szczelności, ale nie jestem pewien.
W każdym bądź razie nie ma się co martwić :)

Offline tolek

• 357
  • G3 1,9 AFN virus
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca, 2007, 15:52:20 »
tak z ciekawosci sprawdziłem i dymi ale minimalnie na jałowym , przy zwiekszeniu obrotów nie dymi wogóle!?!
minimalnie chlapnie ale wkońcu tam goni wałek, a przeciez suchy niejest i musi chlapnąć.
Nie bawisz sie, nie żyjesz.