TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

B4 czy Carisma??

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

B4 czy Carisma??
« dnia: 19 Maja, 2007, 13:19:48 »
Mam 13 tys. zł na auto. Zastanawiam się co wybrać. Czy kupić starsze Audi B4 1.9 TDI (z 94 r.) czy może młodszą Carismę 1.9 TDI (97r.)?? Proszę o rady bo sam nie potrafię sie zdecydowac :)

Odp: B4 czy Carisma??
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja, 2007, 13:26:11 »
a moze doradzicie jeszcze cos innego??

Offline KDX

• 351
  • było: TOLEDO AFN, PASSAT AFN, jest: SUPERB AWX
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja, 2007, 22:32:02 »
Jest taka prawda ludowa, że na roczniku się nie jeździ. Jeżeli Audi jest w lepszym stanie niż Mitsubishi - bierz Audi.

Co do samochodu jaki można polecić - wszystko zależy do czego potrzebujesz auto. Ja kupując dzisiaj rozważałbym coś z koncernu VW, raczej kombi. Koncern VW - dlatego, że ma w miarę dobrą renomę, co potwierdza mój Seat Toledo TDI, są w miarę dostępne i relatywnie tanie części. Dobra renoma przekłada się na względnie szybką i raczej korzystną możliwość odsprzedaży później takiego samochodu. Dlaczego kombi - zauważyłem z obserwacji własnych, że najszybciej można takie auto zbyć, jest bardzo praktyczne, choć sama linia kombi może być ciężkostrawna przy wyborze samochodu.

Reasumując mój wywód - w dość podobnej cenie powinno dać się upolować VW Passata sedana bądź kombi w sensownym stanie, z sensownym wyposażeniem około 96-97 r.

Ewentualnie Toledo  - jak w moim avatarze, ale uprzedzam, że lubi rdzewieć.

Pozdrawiam!
K.

Offline Piro

• 1 149
  • Vtech, Vtechdyno, EVTUN
    • Vtech - chiptuning, powerboxy, hamownie podwoziowe
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja, 2007, 08:23:07 »
To w końcu dobre to Toledo czy nie, jak lubi rdzewieć ?  ;)

Ale KDX ma rację - części do japońców bywają przebrzydle drogie a dostępność dobrych serwisów marna. Auta grupy VAG są jakie są ale przynajmniej wiadomo jak i czym je naprawiać i że nie trzeba do tego mieć tatusia dyrektora w mennicy państwowej ;)
...alkohol nie rozwiąże Twoich problemów ! Z drugiej strony - mleko też ich nie rozwiąże :)
www.vtech.pl &

Offline KDX

• 351
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja, 2007, 16:37:20 »
Toledo dobre. Ale są lepsze ;)

Pozdrawiam!
K.

Offline Moretti

• 390
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja, 2007, 17:11:44 »
...Od Toledo  jest tylko  lepsze dwa Toleda ...drugie na zapas, jak jedeno sie zapsuje ... ;D

Offline KDX

• 351
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja, 2007, 17:55:21 »
Nieskromnie stwierdzę, że Toledo 1M, powiedzmy 2005 r. obowiązkowo 1.9 TDI 150 km ARL, jako moja własność, prezentowałoby się zacnie ;)

Pozdrawiam!
K.

Offline lemon

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja, 2007, 02:44:09 »
No  dobra a ja wybieram tego toledziaka z WTCC series co bym mogl sobie wkoncu po torze poszalec:)
Passat 3BG SE AWX Variant
Olej:bedzie Motul Specific 505.01

Passat B5 SE AFN
Olej: był Liqui Moly 10W40 Mos2 jest Motul 6100

Xsara II VTR 1.6 16V
Olej: Motul 8100