TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

LPG w dieslu

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LPG w dieslu
« dnia: 19 Lutego, 2005, 23:20:11 »
Witam!
Czy ktoś z forumowiczów użytkuje może instalacje LPG w dieslu (jako dodatek do ON), czy jest jakaś firma w Polsce zajmująca się tym tematem?
Kiedyś troche eksperymentowałem i efekty były obiecujące tzn. wzrost mocy dobrze odczuwalny  :D  no i 2l/100km  ON zaoszczędzone!
Warto było by to rozwinąc!

LPG w dieslu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego, 2005, 02:06:40 »
Poprubuj teraz z NO2 :))))))

LPG w dieslu
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca, 2005, 15:38:59 »
GAS do diesela
I wszędzie gdzie bym nie był, i nie wiadomo co zdobył, nigdy nie zapominam o tym co naprawdę mam zrobić"

LPG w dieslu
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca, 2005, 15:40:00 »
No nie wiem czy to takie mądre...
I wszędzie gdzie bym nie był, i nie wiadomo co zdobył, nigdy nie zapominam o tym co naprawdę mam zrobić"

LPG w dieslu
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca, 2005, 22:42:53 »
Ja też nie wiem czy mądre, ale jakieś firmy w angli to robią.
U nich jest to poparte ceną ON, niemniej wzrost mocy jest całkiem niezłym skutkiem ubocznym :)
Ja nie zauważyłem negatywnych skutków, tyle że przejechałem na takiej prowizorycznej instalacji ok 2000km to raczej mało miarodajne.
Może podasz jakieś argumenty?
Pozdrawiam

Offline ade

LPG w dieslu
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca, 2005, 01:17:59 »
Cytat: "stasiek"
Ja też nie wiem czy mądre, ale jakieś firmy w angli to robią.
U nich jest to poparte ceną ON, niemniej wzrost mocy jest całkiem niezłym skutkiem ubocznym :)
Ja nie zauważyłem negatywnych skutków, tyle że przejechałem na takiej prowizorycznej instalacji ok 2000km to raczej mało miarodajne.
Może podasz jakieś argumenty?
Pozdrawiam

moze opisz ta swoja instalacje?? jak wrazenia?? sprawdzona ta moc??

wiesz jak to wplywa na trwalosc itp...

najlepiej wklej jakies wykresy, zdjecia itp
treetRacers Krakow

www.srk.aplus.pl

Re: LPG w dieslu
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca, 2005, 17:18:57 »
Cytat: "nazzaa"
Poprubuj teraz z NO2 :))))))

N2O chyba (nitro)  :?:
Nieważna fura, ważne kto nią jedzie ;) Turbotechnika

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września, 2005, 10:49:19 »
Witam!

Od ostatniego postu w tym temacie minelo troche czasu, wiec moze ktos ma jakies nowe informacje?

@ade - jakies dalsze postepy z wlasna instalacja?

ja znalazlem m.in. taka brytyjska stronke: http://www.ilovesponge.com/spongecars/diesel/diesel.htm

i wyglada, ze nie ma zadnego problemu z montazem instalacji LPG to diesla...

Co prawda koszt ok. 2000GPB jest lekko przesadzony, ale zgaduje, ze najwiecej przycieli na robociznie ;)

Pozdrawiam wszystkich!

Offline Jo

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października, 2005, 10:09:46 »
Witam,
Fachowe pisma z branży LPG informują o takich możliwościach. Kto się dziwi instalacji LPG w diesel'u powinien troszkę poczytać. Z tego co wiem jest taka firma w Krakowie, która ma możliwości instalcji takiego uładu. Niestety "podobno" jest to związane z daleko idącymi modyfikacjami silnika oraz wysoką ceną.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Jo

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października, 2005, 10:13:13 »
i jeszcze jedno. Zużycie paliwa pozostaje bez zmian, ta sama sytuacja z mocą. Tak więc znów diesel nad bęzyną.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Jo

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października, 2005, 10:22:34 »
benzyną - człowiek uczy się całe życie ;).

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października, 2005, 11:00:02 »
Niestety "podobno" jest to związane z daleko idącymi modyfikacjami silnika oraz wysoką ceną.

No wlasnie chyba sa rozne koncepcje - najprostsza o jakiej  czytalem polega na podawaniu stalej, niewielkiej  ilosci gazu do kanalu dolotowego (z blokada przy wolnych obrotach). Efekt jest taki (gaz ma wieksza kalorycznosc niz ON), ze samochod ma wiecej mocy i zeby jechac tak samo jak wczesniej mozna mniej cisnac pedalem gazu, co powoduje mniejsze zuzycie ON. W tym przypadku oszczednosc to jakies 30% ropy, no ale i instalacja jest duzo prostsza niz do benzyniakow. No mozna tez instalowac cos, co pozwala na smiganie tylko na LPG (nie wiem tylko jak z rozruchem) ale to juz faktycznie musi sie wiazac z duzymi modyfikacjami...

Offline Daro

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października, 2005, 22:17:06 »
Mam tylko jedno pytanie, jak ten gaz będzie podawany do cylindrów bo na pewno nie przez pompę wtryskową. Jak wiadomo pompa jest smarowana przez ON, a gaz jest bardziej suchy niż benzyna.

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października, 2005, 01:29:31 »
no jezeli mamy wersje z tylko kilkuprocentowym dodatkiem LPG do mieszanki, to raczej nie ma to wiekszego wplywu na smarowanie. Przy 100% zasilaniu LPG nie mam pojecia jak to jest rozwiazane...

Offline Jo

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października, 2005, 10:29:53 »
ciekawe są nasze rozważania