TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Świece żarowe w 1.9 TDI

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marco

• 259
  • Golf III TDI 1Z
Świece żarowe w 1.9 TDI
« dnia: 13 Listopada, 2007, 17:36:07 »
Witam. Mam pytanie odnośnie sprawdzania świec żarowych. Czy mogę je sprawdzić bez konieczności wykręcania, zdejmując z nich tylko listwę zasilającą i przykładając do każdej z nich plusowy przewód od akumulatora i obserwując czy nastąpi przeskok iskry? Czy to dobry i bezpieczny sposób czy konieczne jest ich wykręcanie?

Otóż dzisiaj rano po odpaleniu silnikiem telepało troche przez pierwsze 2 - 3 sek pracy i z rury wydechowej wyleciało troche jasnego dymu. Nigdy tak wcześniej nie robił (mam go już 2 lata).
Wiem że przy wymianie wkręca się komplet nowych, ale mam w zapasie 2 sprawne świece i chciałbym narazie zastąpić tą która siadła (o ile siadła, albo siadły ;D)

Poprosze o wasze zdanie na ten temat :)

GOLF III TDI 1Z

Offline And280

• 360
Odp: Świece żarowe w 1.9 TDI
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada, 2007, 19:19:49 »
tak jak powiedziales to wykonaj z tym przewodem plusowym, jak sie zaiskrzy to sweica jest ok, czasem moze przeskoczyc a bedzie wolniej sie nagrzewala od innych i moze nierowno pracowac po odpaleniu, mi tez wczoraj zapalil jakby na 3 gary i sadze ze to swieca musze miec tylko czas na wymiane:)
Nastepny tolek teraz 1M ASV

Offline Piasek

• 1 301
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada, 2007, 20:47:22 »
A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego zawsze spalona jest pierwsza świeca (licząc od rozrządu) ?? Czy fakt iż jest na końcu układu zasilania ma tu jakieś znaczenie że dostaje za mało prądu albo coś podobnego?? bo już wiele razy spotkałem się z identyczną sytuacją, w której spalona była tylko ta jedna (opisana wyżej) świeca... Średno co 100 tyś km... Podczas gdy np pierwsza w wiązce (czyli 4 licząc od rozrządu) potrafi nawet 350 tyś km wytrzymać... ???

Offline And280

• 360
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada, 2007, 21:21:11 »
tego to i najstarsi gorale nie wiedza:) ale sam spotykam sie zawsze z tym i w innych silnikach tez, w renowce ojca swiece nie sa na listwie ale zasze pala sie 2 od rozrzadu te do ktorych najgorzej dojsc ;D
Nastepny tolek teraz 1M ASV

Offline Wieśmac

• **
  • 56
  • Guiness forever!
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada, 2007, 22:14:18 »
Renooffka to jasne - złośliwość rzeczy martwych  ;D
Toyota Prius jest tak wolna, że nie nadaje się nawet do rozwożenia mleka. Ostatni klienci dostaliby ser..." - Jeremy, TopGear