PISAEK: zastanawiałem sie nad szwedami i dokładniej mówiąc jak wspomniałes niszowymi modelami jednak mat11991 ma rację ograniczony budzżet to niestety problem który dystansuje mnie do takich samochodów. Pisałes o 2.5 TDI - i silniku VAG w Volvo wg mat11991 to silniki awaryjne i tak sie też od ludzi słyszy. Zastanawiałem sie nad benzynka tez ale co z butlą ? a jak nie butla to co z kołem zapasowym które lata po całym bagazniku...?Oczywiscie sa za i przeciw ale ile uzytkowników tyle opinii. MIałem wczęsniej auto zasilane LPG ale nie miałem potrzeb związanych z przestrzenią dla dzieciaka. Do SAAB'a nie mam zaufania tak jak do OPLA
MAT11991: wybacz ale ja nie z "tych" tunerów ktorych krecą doklejki i spojlery oraz pseudo aluminium
Poprostu chodzi jedynie o jakiś polot w aucie żeby się w nim nie zanudzić na śmierc jadac do Zakopanego czy też nad morze. Nic więcej. Ale oczywiście jak wspomniałem nei to jest wyznacznikiem przy zakupie auta a przynajmniej dla mnie. Dobrze mówisz BMW czy Merc sa w cenie i tutaj to nie ta półka jesli chodzi o mnie. Co do skody to tez zaczynam mieć podobne zdanie do Twojego - co nie modne u VW pcha się do Skody...a ona wszystko przyjmnie czyli taki "smietniczek".
Krzychu 220969: to znaczy że silniczek z tej serii miewa się dobrze i sprawuje się bez zarzutu. Zawieszenie i eklploatacja to neiuchronny wydatek kazdego auta tak mi się wydaje.
Ciesze się że pomagacie w jakiś sposób - wprawdzie jestem na etapie zmiany auta dlatego tez chce jak najwięcej się dowiedzieć o samochodzach ktore namierzam...