TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

AFN CIĘŻKO SIĘ NAGRZEWA, HELP...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jogib

• *
  • 45
  • Seat Toledo 98' 1.9 TDI AFN 110 KM
Odp: AFN CIĘŻKO SIĘ NAGRZEWA, HELP...
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Stycznia, 2008, 23:46:12 »
W moim Seacie Toledo AFN jest to samo. Silnik nagrzewa sie bardzo dlugo. Mam wymieniony termostat. Pytalem sie kilku mechanikow i nikt do konca nie wie co to jest. Pozdrawiam

Offline HOUEK

• *
  • 19
  • Skoda Octavia Combi 1,9 TDI ALH 2004r
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia, 2008, 21:02:06 »
Moj ALH nagrzewa sie po 8-10km....ale nie muskam pedalu gazu jak Wy i nie jezdze 80-tka. Wiadomo, ze diesel'a trzeba szanowac na zimno, ale bez przesady. Depnijcie troche po 5 km i zobaczycie jak wskazowka bedzie pedzic w prawo...

Offline Piasek

• 1 301
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia, 2008, 08:32:29 »
To znaczy nie to ze popieram od razu poranne wyścigi (przed pierwszą kawą;) ) ale trochę racji w tym jest. Jak jadę delikatnie, po mroźnej nocy to faktycznie potrzebuje ok 6-7 km żeby złapał właściwą temperaturkę. Ale jeżeli człowiek troszkę dynamiczniej śmiga (nie chodzi o butowanie, ale bujnięcie się do 100-ki i trzymanie go tak) to już po 4 km wskaźnik oscyluje w okolicach właściwej temperatury. No i jeszcze jedna uwaga - auto z klimatyzacją słabiej grzeje... Poprzednie dwa były bez klimy (znaczy sie nadal jest jeden) i ustawienie grzania na max`a to było samobójstwo. Natomiast w Caddy`m z klimą, przy temp. oscylującej w okolicach zera st. - jeżdżę cały czas na max grzaniu i nie powiem żeby jakoś przesadnie gorąco było w aucie...

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca, 2008, 15:26:40 »
Jak dla mnie winny termostat. U mnie jest tak samo. Mam od niedawna nowy termostat i nagrzewa sie samochód gorzej niż na starym. Nowy termostat to żadna gwarancja że będzie działał poprawnie.
Przy najbliższej okazji wymienie termostat na inny nowy ale napewno lepszej jakości.Ten kosztował ok 35 zł