TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Oznaczenia skrotow i pare pytan zielonego?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andy_czarny

• *
  • 10
Oznaczenia skrotow i pare pytan zielonego?
« dnia: 16 Lutego, 2008, 18:34:44 »
Siemka wszystkim ze wzgledu na to ze zmuszony jestem kupic diesla to pomyslalem o silniku TDI 130KM najlepiej w ibizie(nie odrzucam innych modeli)...Czytalem juz troche o tych silnikach ale nadal jestem zielony jesli chodzi o diesle i mam nadzieje ze tu sie poducze.
Teraz moje pytania...
1.Silniki z pompa i pomwowtryskami maja rozne oznaczenia tak??- jakie bo nie kumam...AAZ   ABL   AEY   AFF   AFN   AGR   AGP   AHF   AHH   AHU   AJM   ALE   ALH   AQM   ASV   ASZ   ATD   ATJ   AVB   AVF   AVG   AWX   AXR- tych wszystkich skrotow??
2.Z ktorego roku szukac autka mam jakies 25tys. do wydania??
3.Jakie inne modele wchodza w gre w tej cenie jesli chodzi o HB??(samochod na codzien na dojazdy do pracy/szkoły i czasem start na swiatlach)
4.Gdzie w okolicach Bydgoszczy szukac kogos kto pomoze mi wzmocnic to autko- mysle o jakims chipie??Moze kiedys jakisz wiekszy IC i turbinka itp??

Z gory dzieki za wyrozumialosc.

Offline codee

• **
  • 50
Odp: Oznaczenia skrotow i pare pytan zielonego?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego, 2008, 12:01:13 »
Ibiza 1.9 TDI 131KM ma kod silnika ASZ. Wersja 101 konna - ATD. Cupra 160KM to BPX ale za 25tys to można kupić połowę tego auta  ;) ASZ calkiem zwawo sobie radzi z nieciezka buda. Mozesz sobie zwiększyć moc do ok 160KM ale ponoc sa problemy ze sprzegłem. Kolega skarzy sie ze po takiej modyfikacji na 4,5 i 6 biegu faluja mu obroty. Ale w gruncie rzeczy nie wiem czy to wina chipa i słabego sprzegla. Ogolnie fajne autko!