TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Jak to jest z tymi opłatami ?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pagori

• 316
  • było 137 KM , 340 Nm
Jak to jest z tymi opłatami ?
« dnia: 14 Czerwca, 2008, 21:22:19 »
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie mi spraw związanych z opłatami celno-skarbowymi
Np. kupujemy autko za granicą , ewentualnie w polsce które nie ma opłat . Od czego są uzależnione te opłaty i ile wynoszą . Na chłopski rozum proszę  ;)

Złodziejowi golfa wielki sisior w pupe !

Offline Medyk

• 112
    • WSZYSTKO O DIESLACH - TDI.PL
Odp: Jak to jest z tymi opłatami ?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca, 2008, 10:30:52 »
Temat rzeka... na osobe prywatna, na firme z VATem EU?

Na osobe prywatna to jak masz umowe kupna sprzedazy samochodu np z niemiec:

1) Przyjezdżasz
2) Tłumaczysz papiery u przysięgłego tłumacza
3) Idziesz w ciągu 5 dni od przyjazdu do Urzędu Celnego (Najlepiej podejdź do agencji celnej których jest pełno w okolicy urzędów celnych). Tam Ci wszystko wypełnią. Płacisz akcyze ( do 2.0 l 3,1 % a powyzej 13,6 % ). W przypadku firm zkładasz tylko deklaracje a  kase przelewasz.
4) Po kilku dniach odbierasz papier
5) W między czasie mozesz zrobić przegląd - cena około 200 zł
6) Z tym wszystkim i oryginałami do wglądu idziesz do Urzędu Skarbowego
7) Tam wypełniasz NIP 23 (chyba ten druk)
8) Płacisz 150 zł w US
9) Po tygodiu odbierasz papier, ze nie zalegasz VATu
10) Ubezpieczasz OC
11) Rejestrujesz

Troche wiecej zabawy jak kupujesz na fakture i VAT EU. Generalnie kroki podobne tylko, że w urzędzie celnym i urzędzie skarbowym płacisz nie w okienkach tylko przelewy... No i pytanie czy masz fakture z zagranicy netto czy brutto. Jak netto to musisz od 14 dni od daty jej wystawienia zapłacić VAT. No i musisz wystawić sam sobie fakture wewntrzna gdzie wyszczególnione masz kwote netto za samochod i osobno kwote akcycy...

To tyle w duzym skrócie...
SEMPER IN ALTUM

Offline pagori

• 316
  • było 137 KM , 340 Nm
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca, 2008, 13:01:17 »
Cena akcyzy jest uzależniona od tego co jest na fakturze ?

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca, 2008, 14:20:45 »
witam. właśnie opłacam auto sprowadzone więc mogę podpowiedzieć że ten druk do skarbówki to vat 24 , opłata 160 zeta i możesz to od razu wpłacić na konto urzędu miasta żeby nie latać dwa razy i pokseruj brief,umowę,i tłumaczenia bo urzędasy nie mają czasu i papieru. akcyzę płacisz od umowy a w komunikacji 500 zł za przyszłe złomowanie i coś ok chyba 70 za książkę pojazdu  ;D.pozdrawiam

Offline pagori

• 316
  • było 137 KM , 340 Nm
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca, 2008, 15:13:13 »
witam. właśnie opłacam auto sprowadzone więc mogę podpowiedzieć że ten druk do skarbówki to vat 24 , opłata 160 zeta i możesz to od razu wpłacić na konto urzędu miasta żeby nie latać dwa razy i pokseruj brief,umowę,i tłumaczenia bo urzędasy nie mają czasu i papieru. akcyzę płacisz od umowy a w komunikacji 500 zł za przyszłe złomowanie i coś ok chyba 70 za książkę pojazdu  ;D.pozdrawiam

Jakie autko kupiłeś i ile cie kosztowały te opłaty ? 1500 zł wystarcza ?

Offline Medyk

• 112
    • WSZYSTKO O DIESLACH - TDI.PL
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca, 2008, 16:02:47 »
Zdecydowanie akzyca jest liczona od kwoty na fakturze...

Jesli chodzi o oplaty to dodaj sobie:
kwota akcyzy
150 zł urząd skarbowy
500 zł recykling
ok 200 zl ale nie wiecej przeglad techniczny
ok 200 zl jakies inne pierdoły w urzedzie komunikacyjnym

no i jak masz fakture netto to jeszcze 22% vatu do zaplacenia - ale to juz firmy tak kupuja...

SEMPER IN ALTUM

Offline pagori

• 316
  • było 137 KM , 340 Nm
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca, 2008, 16:17:02 »
Ile trwa załatwienie tych formalności , od ręki sie to załatwi ? opłate recyklingową wiem że na poczcie ale te sprawy w urzędzie celnym ?

Offline And280

• 371
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca, 2008, 18:09:05 »
kupujac recykling u tlumacza ( moze niekazdego) lub w komisie , zaplacisz 200zl zamiast 500 ja tak zrobilem przed klilkoma dniami jak sciagnalem autko
Nastepny tolek teraz 1M ASV

Offline Piasek

• 1 479
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca, 2008, 08:13:01 »
kupujac recykling u tlumacza ( moze niekazdego) lub w komisie , zaplacisz 200zl zamiast 500 ja tak zrobilem przed klilkoma dniami jak sciagnalem autko
No to mnie zaintrygowało...
Możesz to szerzej opisać ???

Offline And280

• 371
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca, 2008, 10:24:12 »
zarejestrowana firma ( nie osoba prywatna) taka jak komis moze kupic oplate recyklingowa taniej , np tam gdzie ja kupywalem oni brali za 150 zl a sprzedawali za 200-250 , w wydziale kopmunikacji po prostu zdzieraja i tyle. w moich okolicach u kazdego tlumacza rowniez mozna zakupic ten papierek i tez za 200zl.
Nastepny tolek teraz 1M ASV

Offline Rabzus

• 569
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca, 2022, 13:00:24 »
Akurat ja się raczej tymi rzeczami nie zajmowałem jeszcze ale na ta chwilę zdecydowanie najbardziej interesuje mnie właśnie znalezienie pracy za granicą i dokładniej we Francji. Muszę przyznać, że nawet niedawno natrafiłem na świetny serwis https://www.globelus.pl/oferty-pracy/francja gdzie jest całą masa najróżniejszych ofert.

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja, 2023, 23:02:43 »
Cześć wszystkim! Dzisiaj chciałbym poruszyć temat segregacji śmieci. Wiecie, że kolory pojemników do segregacji mają istotne znaczenie? Dzięki nim możemy łatwo odróżnić różne rodzaje odpadów i przyczynić się do efektywnej recyklingu. Zachęcam do zapoznania się z artykułem na ten temat!