TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Częste usterki w DTI

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Częste usterki w DTI
« dnia: 29 Lutego, 2012, 18:55:13 »
Silniki DTI, czyli diesel z pompą wtryskową, wykazują się dużą usterkowością. Głównie silnik 2.2, ale 2.0 nie jest wcale lepszy. Zazwyczaj charakteryzują się utratą mocy, a wy jakie znacie usterki tego silnika?

Odp: Częste usterki w DTI
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca, 2012, 18:18:44 »
słyszałem o bardzo częstych usterkach koła pasowego w vectrach z silnikami DTI szczególnie 2.2

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca, 2012, 22:52:38 »
ogólnie te silniki mają bardzo złą opinie, z własnego doświadczenia wszystkie dti a szczególnie te 2.2 w vectrach c radzę omijać szerokim łukiem

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca, 2012, 17:47:17 »
nie mogę się zgodzić do końca, silniki DTI jeżeli są prawidłowo użytkowane i serwisowane w terminach i wszystkie usterki są na bieżąco lokalizowane i usuwane wtedy będą odwdzięczać się solidnością

Offline jac9k

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca, 2012, 23:20:53 »
w dti słyszałem że często padają pompy paliwa

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca, 2012, 22:06:06 »
główny problem to utrata mocy, oraz wtryski, turbiny, dwumasy, ogólnie radzę unikać vectr z silnikami DTI 2.0 i 2.2

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca, 2012, 16:00:37 »
nie mogę się zgodzić do końca, silniki DTI jeżeli są prawidłowo użytkowane i serwisowane w terminach i wszystkie usterki są na bieżąco lokalizowane i usuwane wtedy będą odwdzięczać się solidnością

masz dużą racje, osobiście miałem przez 3 lata w rodzinie vectre c dti 2.2 - czyli waszym zdaniem powinna być bardzo awaryjna, a wcale tak nie było, autko było na bieżąco serwisowane, wszystkie części były wymieniane na czas i nie było z nią nigdy żadnych problemów, teraz dalej jest w rodzinie i dalej jest dobrze serwisowana dzięki czemu będzie jeszcze długo jeździła, dlatego tak jak mówi kris, każdy silnik ma swoje wady i zalety, ale jeżeli o niego odpowiednio dbamy to będzie dobrze służył ;)

Offline fresh

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca, 2012, 18:11:44 »
kacper chyba wszystko powiedział w tym temacie, i to co napisał można by kopiować do każdego tematu tego rodzaju jako odpowiedź ;)

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia, 2020, 00:29:36 »
Ja słyszałem że turbina często siada w tych silniczkach.