TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

Vectra b 2.0 DTi brak doładowania turbo

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vectra b 2.0 DTi brak doładowania turbo
« dnia: 14 Lutego, 2020, 22:12:08 »
Witam,

Samochód teścia vectra b diesel 2.0
Samochód jeździ ale zachowuje się jak wolnossący diesel i nie czuć turbo.

Mechanik sprawdził kompresję wtryski pompę (serwis bosch) turbo też było na sprawdzeniu i jest ok. .
Była podmiana przepływki oraz czujnika doładowania ale brak poprawy.

Na jeździe z diagnostyką wyszło że turbo późno wstaje i słabo dmucha.
Sprawdzone podciśnienia EGR EZ turbo i nic brak poprawy.
Robiliśmy nawet test że zawór WG w turbo był zadrutowany a po dodaniu gazu węże od turbo nie puchły.
EGR jest sprawny nie puszcza podciśnienia.

Zaciekawiło nas to że jak na odpalonym silniku zatkamy dolot na turbo to silnik od razu gaśnie,natomiast jak zatykamy dolot za przepływką to silnik nie gaśnie.Jak odłączę gumowy waż odmy i go zatkam a następnie zatkam dolot za przepływką to silnik gaśnie.Wychodzi na to że turbo słabo dmucha bo silnik ssie lewe powietrze.Zrobiliśmy z teściem maszynkę do dymu wpuściliśmy dym tam gdzie jest wylot odmy i kuku nigdzie nie widać by ze silnika "ulatniał" się dym.Jak zamiast maszynki do dymu spróbowałem dmuchać do odmy to przy użyciu sporej siły słychać gdzieć jakieś syczenie z silnika.ale to trzeba naprawdę mocno dmuchać a nie jak na YT że dają "zadymiarkę" i już wiadomo gdzie jest nieszczelność.

Mechanicy zaś uparcie twierdzą że w turbo dieslu ważniejsza od lewego powietrza jest szczelność dolotu od Turbo do silnika.

Jeździłem tym autem kilka razy przed świętami i jak na diesla to był naprawdę żwawy auto prowadziło się bardzo lekko a teraz jak by auto na trzecim biegu nie chce wejść powyżej 3000rpm.Na drugim biegu dojdzie do 4500rpm ale nie ma tego kopa co był w zeszłym roku.Czwarty bieg masakra max.2000rpm. delikatna górka i już trzeba redukować.... .

Jak by był jakiś błąd to było by wiadomo co go boli ale tu błędów nie ma a mocy brak.

Odp: Vectra b 2.0 DTi brak doładowania turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca, 2020, 15:33:50 »
Jak ja miałem bardzo duże problemy z moim samochodem to bez problemu sprzedałem go do https://kupieautowarszawa.pl/ .Decyzje naprawdę podjąłem bardzo dobrą w stu procentach.