TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

2,5 TDI Stuki spod maski .....

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: 02 Września, 2005, 11:14:18 »
Witam wszystkich :) ..... wow moj pierwszy post :P hehe

Posiadam autko Audi A6 (2,5 TDI 140KM) '96 ..... jak wiekszosc sprowadzilem sobie samochodzik z niemiec. W czym tkwi problem to w slyszalnym stuku dochodzacym z silnika. Odglosy jakby uderzania blachy o blache tak jakby jakis element sie poluzowal cos w ten desen. O dziwno takowe halasy slyszalne sa w zakresie obrotow 1550-1700 obr/min czyli jeszcze przed wlaczeniem turbiny. Panowie z ASO twierdza ze to moze byc alternator. Niebardzo wiem za co sie zabrac zeby to badziewie zlikwidowac. Chyba odstawie samochod do szczegolowego przegladu moze cos wywnioskuja "specjalisci" . Spotkaliscie sie z podobnym problemem ? ....... pozdrawiam

Offline Krzysztof

• *
  • 21
  • DIGITECH hamownia chiptuning autoelektronika K-ce
    • DIGITECH hamownia tuning chiptuning filtry FAP/DPF Autoelektronika Katowice
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września, 2005, 15:07:12 »
Nagraj te dźwięki jako plik mp3 i posłuchamy co w trawie piszczy :wink:
Może osłona termiczna nad katalizatorem wpada w rezonans.
[size=17]DigiTech[/size][/b] PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września, 2005, 14:17:39 »
Ja sie z checią dołącze do tego !!! u mnie od niedawna tez pojawiło się cos takiego ! Ale niskie obroty, bieg jałowy do ok 1100 obr/min slychac pukanie, któremu towarzyszy drzenie luznawej blachy, jak silnik jest zimny odgłosy są mniej intensywne ! Obleciałem cały silnik dookoła, nic nie jest luźne. Wydaje mi się, że padł któryś z popychaczy hydraulicznych, i klekoce zaworem, a jak wchodzi na obroty, to cisnienie oleju wypełnia ten popychacz. Z drugiej strony paskudne dźwięki pochodzą z okolic pompy i alternatora.

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września, 2005, 01:22:34 »
oki jutro wstawie nagranko mam nadzieje ze odglosy beda slyszalne gdyz nic poza dyktafonem z mp3 playera nie posiadam :P

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września, 2005, 16:41:55 »
U mnie rozebranie alternatora, wymycie łożysk i nasmarowanie pomogło (niestety w sobotnie popołudnie nie kupiłbym nigdzie nowych łożysk).
sonSee proponuje Ci zdjęcie paska osprzętu, i odpalenie autka na moment, będziesz wiedział czy to alternator, albo inny element osprzetu.

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września, 2005, 12:04:47 »
Ja miałem takie same ojawy kiedyś w Astrze. W ASO zaleznie od bujności wyobraźni mechanicy twierdzili że to na pewno lożysko alternatora lub turbina. Znajomy mechnik znalazl ze puscil jedne punktowy spaw blachy oslony termicznej kolektora wydechowego. Naprawa gratis :)

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września, 2005, 14:02:01 »
Oki wrzucam nagrania spod silnika...... roznie to slychac ....... na niektorych lepiej na niektorych gorzej zapraszam do sciagniecia ...

tutaj link do sciagniecia tych nagran (calosc 550KB - 8 mp3)....... bo cos mialem problemy zeby wrzucic je jako linki do forum mimo iz podzielilem :/ no trudno ..... zapraszam .....

http://www.spread-it.com/dl.php?id=2ea436590bc564734c4ecf4e0a5179e67eaf7ae0

najlepiej slychac chyba ostatni "kawalek" VOC008.mp3

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września, 2005, 14:07:49 »
A i w ogole dzieki chlopaki za zainsteresowanie !!!!!!! ... Wasze posty na pewno pomoga mi usunac te brzeczenia

jeszcze raz dziekówa !!!

Offline Krzysztof

• *
  • 21
  • DIGITECH hamownia chiptuning autoelektronika K-ce
    • DIGITECH hamownia tuning chiptuning filtry FAP/DPF Autoelektronika Katowice
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września, 2005, 18:21:52 »
Co koledzy, niezły wymyśliłem sposób diagnostyki na odległość :)

Na moje ucho to będzie coś związane z pracą paska rozrządu, zrzuć osłonę o zobacz czy te odgłosy są synchroniczne z obrotami paska.
[size=17]DigiTech[/size][/b] PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września, 2005, 22:56:18 »
Chyba rozrzad raczej nie gdyz przed wymiana ( a byl wymieniany jakies miesiac temu ) bylo tak samo ....... moze rolki ..... ale zerkne z tym rozrzadem jeszcze ........ chyba do przychodni zajade zeby stetoskopem osluchali hehe :)

pozdrawiam :)