TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

jaki olej do silnika 1Z, przebieg 200 do 300 tyś :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: 12 Października, 2005, 18:08:22 »
obecnie mam zalanego lotosa 10W40, w silniku troszkę stuka przez kilka sekund po odpaleniu na zimnym. Oleju bierze około 0,5 - o,7 L na 10000 tyś. W dolotach do turbiny prawie sucho. Zastanawim sięnad zalaniem jakiegoś dobrego mineralnego bo silnik chyba trochę wyekspolatowany i strasznie klekocze. Co możecie polecić ?? A może zalac inny 10W40 ?? Szarpie tez troszke śilnikiem na luzie i czuć na kierownicy - poduszki wymieniłem ale zero rezultatu.

« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października, 2005, 13:07:39 »
co do oleju to nie polecam minerala...jeździj dalej półsyntetykiem...jesli kochasz swe auto polecam Motul.
www.motul.auto.pl    Jeśli troszke szkoda Tobie pieniążkó MOtul ok 50zł/litr zalewaj dalej Lotos semisyntetic (ja teraz na taki jeżdze ale od wiosny tylko Motul, co do Lotosa niczym nie różni sie jakością i parametrami i od Castrola czy Mobila.. a cena niższa o wiele!!!.wszystkie są rozlewane w PL i jadą tą sama taśmą;) )
Natomiast co do szarpanie w mojej Ibizce też drga troche...szczególnien jest taki wstrząs przy zapalaniu i gaszeniu motoru..na jalowym troszkę drgą...taki już ich urok...niby mozna wymienieć koło dwumasowe ale mojemu znajomemu zaraz po wymianie padło...czyli lepiej nie kombinować...

pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października, 2005, 13:10:36 »
acha co to za auto??

A co do klekotania...zacznij tankować BP Ultimate lub V-power diesel to po kilku tankowaniach napewno dostrzeżesz różnice...te paliwka mają włąściwości czyszczące i napewno troche przeczyszczą Tobie cały układ paliwowy + olej nowy z filtrem co 10 tys km i do 600 000 km powinien wytrzymać;)  Po nagrzaniu porządnie silnika przebutuj go ostro co jakiś czas żeby wtryskiwacze poczuły lepszą ropkę...

pozdr

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października, 2005, 09:40:07 »
Do drgania na wolnych obrotach juz się przyzwyczaiłem :)) Ale moze jak będzie gestrzy olej to bedzie mniej drgał :)) Chyba zalej mobila 15W40 i zakończe sprawe. A co do przebutowania to się całkowicię zgadzam. Kiedyś jechałem 170/h chyba z 15 minut i potem całkiem inaczej autko chodziło :) i co jakiś czas trzeba dislowi zrobić taką terapię !!

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października, 2005, 09:41:35 »
Golf 3 kombi TDI silnik 1Z

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia, 2005, 21:55:35 »
mam 3tdi z chipem to jest kochane autko ma 230tyś i jade na castrolu 10/40 non stop  i jak sie dba to sie ma wymianka co 10tyś km i jest ok silniczek pracuje jak pszczółka :lol:  :P

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia, 2006, 21:36:49 »
ja mam ibize z tym silnikiem i jak olej to tylko 10/w40 zadnego mineralnego przez mineralny turbina dostaje po dup..ale to juz twoj wybor a co to pukania to u mnie tez przy opdaleniu zaworki delikatnie pukaly jak kupilem auto tak ok 5 s przy odpaleniu i pozniej sie uspokajalo ale wystarczy pare razy tak jak juz pisal kolega wczesniej TRZEBA PRZEBUTOWAC AUTO I WSZYSTKO BEDZIE OK, i dobra rada nie lej oleju mineralnego i wymieniaj olej co 10 tys bo te klepanie przy odpaleniu moze byc spowodowane starym juz olejem wiec czas na zmiane i co moge polecic to olej VALVOLINE 10/W40

POZDRAWIAM I PRZED ZALANIEM OLEJU MINERALNEGO ZASTANOW SIE 10 RAZY