TDI.PL - tuning, chiptuning oraz eksploatacja silników diesla - FORUM

golf IV, TDI 90km b.cieżko pali gdy zimny, prosze o porade

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

witam
jestem nowy na forum, nie dawnokupilem golfa IV TDI i mam z nim powazny problem. Mianowicie silnik gdy zimny, np po nocy b. cięzko zapala, wyglada to w ten sposob:
rozrusznik kreci, aczkolwiek dosc wolno,( moze byc slaby akumulator), a silnik probuje od razu za pierwszym razem zapalic, niestety wyglada to tak jakby nie dostawal wystarczajaco duzo paliwa, probuje zaskoczyc ale sie nie udaje. trzeba go pogrecic z 7-10 sek i zaskakuje, problem w tym ze strasznie sie przy tym kolebocze caly woz, jak robur z lat 60-tych, i do tego popuszcza przy takim rozruchu troche siwego dymu.
co do pracy samego silnika nie mam zastrzezen, wprawdzie na poczatku szedl beznadziejnie, bo na prostej 120, a pod gore 90 :), ale nalalem mu dobrego paliwa i sie przeczyscil, teraz na prostej jedzie ok 180 (automat) i pod ta sama gore ok. 150 wiec jak na automat mysle ze w normie, silnik pracuje rowno, pali w normie, tylko to zapalanie.

czytalem na jakims angielskim forum, ze to dosc niby czesty przypadek gdy temp spada ponizej zera, trzeba wyregulowac pompe wtryskowa, jednak ciekaw jestem waszej opinii. jestem z 3-miasta wiec moze ktos moglby mi doradzic jakiegos taniego dobrego mechanika, moze ktos muglby sam zobaczyc  jak to wyglada i cos mi doradzic, boje sie ze jak pojade do jakiegos  "znawcy" wymieni mi pol samochodu, a w chwili obecnej stracilem prace :( wiec z kasa slabo

pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca, 2006, 15:14:33 »
sprawdz ten aku
potem sprawdz kąt wtrysku, jeśli jest źle ustawiony to auto może słabo palić
w 3miescie polecam skontaktowac się z http://www.tune-up.pl/ sprawdzą i jeśli trzeba to ustawią pompę.
color=red]M[/color]aster's Tuning oddział Katowice

www.tdituning.pl

Kupię nowe lub używane wtryski ALH.
Sprzedam głowice VP 11 i 12mm.

194KM / 400Nm z 90tki :D

Offline rob555

• 578
    • http://www.tune-up.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca, 2006, 18:11:45 »
Tak jak napisal Aligator trzeba sprawdzic Vagiem kat wtrysku i poprawic lub szukac dalej usterki.
Jak cos to zapraszam. Tel na stronce www.tune-up.pl mozna znalesc.
hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Hamownia podwoziowa inercyjna
Diagnostyka i serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl - Tuning Gdansk

wszystko gra!
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca, 2006, 08:23:24 »
dzieki Robertowi  z tune-up i jego koledze z seata (autogosk) prawdziwemu znawcy diesli vw, wszystko gra, polecam szybko solidnie i relatywnie tanio. keep up the good work guys