Hej.
"Chwilkę" mnie nie było

Otóż Tata kupił wtedy to Lacetti.
Generalnie jeździ już dużo mniej (emeryt, dorabia sobie na taryfie).
Auto ma teraz przejechane 150kkm.
Do tej pory, z istotnych rzeczy wymieniono:
- przy około 40kkm sprzęgło z kołem dwumasowym (przy czym zwróciłem Tacie uwagę, że chyba mu się sprzęgło ślizga ale on uznał, że jest ok i spalił sprzęgło całkiem, może jakby zareagował na czas to dwumasa by przetrwała) - w 2008r wyszło go to około 5000zł poza ASO
- przy około 120kkm komplet końcówek wtrysków i turbina (niestety akurat w podróży pod Łodzią padło) - mechanik, który to naprawiał stwierdził takie spustoszenie, że podejrzewa Tatę o jazdę na benzynie, ja wątpię, żeby Tata benzyny zatankował - 2500zł poza ASO (plus laweta plus olej i filtr)
- teraz (przy około 150kkm) coś się stało z jednym wtryskiem - w tym momencie mechanik działa
Auto dość dobrze znosi polskie drogi, mechanicznie - hamulce, zawias, układ kierowniczy nie psują się nadmiernie. Gorzej z elektryką - często coś pada, a to czujniki cofania, a to radio, a to jakichś świateł nie ma. Klima też wymagała napraw niestety. Korozji brak.
Także, gdybym się teraz cofnął w czasie to bym Tatę zdecydowanie namawiał na używkę - jakiś popularny dobrze sprawdzony model, passata, A4, octavię z 1,9TDI. Albo coś z większą (minimum 2,0) beznyną+lpg. Albo nowego roomstera.
Poza tym zdaje się, że będę tutaj zaglądał bo lacetti prawdopodobnie dostanę a Tata będzie wybierał nowe autko. A moje mondeo 1,8TD zostawiam do tyrania w pracy.
pzdr
EDIT:
- teraz (przy około 150kkm) turbina "roz...cona" (cytat z mechanika) i wtryski też
Teraz pytanie za 100pkt. Gdzie szukać info n/t tego silnika i powodów padania turbiny? No bo może turbawka jest taka kiepska, a może sa jakieś inne powody... Typu wadliwa (za słaba) seryjna pompa olejowa, jakieś typowe miejsce w kanałach olejowych (?) gdzie zbiera się jakiś syf i robią się niedrożne, może jakiś wężyk na grubszy trzeba wymienić, sitko jak 1,6 TDCi...

Proszę o jakiekolwiek wskazówki - gdzie szukać dziury w całym, albo gdzie szukać "doktoratów" z tego silnika... Bo ja w sieci nie znalazłem,